Vattenmöte ska sporra mer dialog

news

Flen Kommun

20 februari 2018 – 17:20

Forskare och privatpersoner mötte kommunens representanter för en uppdatering i det globala projektet Ground truth 2.0.

Flen har valts ut som ett av blott sex provställen i projektet som spänner över flera kontinenter och som finansieras av EU. Den svenska delen av projektet drivs av forskare vid Stockholms universitet tillsammans med privatpersoner som bistår vid provtagningen.

I oktober genomfördes den första provtagningen av Flens vattendrag och under måndagen hölls ett unikt möte på Flen kommun.

Det är första gången medborgare, forskare och beslutsfattarna möts i det här projektet. Vi uppdaterar om hur det går och diskuterar hur vi kan samarbeta framöver. Syftet är att skapa en dialog som kan bidra till mer kunskap om hur vattnet i Flen mår, det är värdefullt att många bidrar till en överblicksbild av vattenkvaliteten i kommunen, säger Teresa Ceratto-Pargman, universitetslektor vid Stockholms universitet.

Insamlingsmetoden heter på engelska Citizen science observatory och ger medborgarna möjlighet till en aktiv roll när det gäller datainsamling i sitt närområde. Resultatet från vattentestningen kommer att bli tillgängligt för invånare och beslutsfattare genom projektet Ground Truth och kan bidra till att identifiera ”stress” i sötvatten och att skydda vattnet i Sverige och på andra ställen i världen.

Nästa stora vattenprovsinsamling, som går under namnet Flen Vatten Blitz, sker i april. Den som är nyfiken kan läsa mer om projektet genom att klicka här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.