Nu startar vattenveckan 2018 – Besök oss i Nyköping.

news

För tredje året i rad arrangeras Vattenveckan i Södermanland. Mellan den 16-27 maj pågår olika aktiviteter runt om i länet för att lyfta vattnets betydelse, och skapa förståelse för dess många värden och användningsområden.

 Vattenveckan 2018 invigs med Briggen Tre Kronors besök i Nyköping den 16 maj och programmet för veckan fylls på med olika aktiviteter varje dag runt om i Södermanland. På flera platser kommer det att finnas möjlighet att lära sig allt om växer, djur och åtgärder för vatten!

Delta i en WaterBlitz och andra aktiviteter

För dem som vill engagera sig lite mer i vattenforskning, finns det möjlighet att delta i VattenFokus WaterBlitz. Den leds av Stockholms universitet och projektet VattenFokus, ett treårigt EU-finansierat projekt som genom medborgarobservatorier analyserar vattenkvalitet. Blitzen går ut på att deltagarna tar vattenprover i vattendrag och sjöar i sitt närområde och sedan skickar det till VattenFokus för kvalitetsanalys. Alla deltagare får ett provtagningskit hemskickat inför provtagningen. Provtagningen sker den 25-26 maj och deltagande kräver föranmälan senast den 21 maj. Mer information om VattenFokus och anmälan till VattenFokus WaterBlitz.

Andra programpunkter under veckan är bland annat 25-årsjubileumet av den återkommande Våtmarksdagen, invigning av en latrintömningsstation för husbilar och Biologiska mångfaldens dag, 22 maj.

Samarbete kring vattnets betydelse

Genom Vattenveckan kan vi lära oss mer om vatten som ändlig resurs och hur mycket friskt vatten betyder för livet på jorden. Alla har ett ansvar för att förvalta våra vatten med förnuft, och se till att det behåller en god kvalitet. Med små medel och samarbete kan var och en av oss göra stor skillnad i arbetet framåt!

Länsstyrelsen i Södermanlands län samordnar Vattenveckan 2018. De olika aktiviteterna anordnas av flera aktörer i länet, som på olika sätt vill uppmärksamma vattnet och dess betydelse.

Medverkande i Vattenveckan: Länsstyrelsen i Södermanlands län, Naturum Stendörren, VattenFokus, Briggen Tre Kronor, Sportfiskarna, Kiladalens Vattenvårdsförening, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund, Trosaåns Vattenvårdsförbund, Naturskolan, Öknaskolan, Sörmland Vatten, Oxelö Energi, Nyköpings Arenor, Nyköpings kommun, Vingåkers kommun, Katrineholms kommun, Gnesta kommun, Trosa kommun, Eskilstuna kommun, Flens kommun.

För mer information besök följande länken:

http://www.lansstyrelsen.se/Sodermanland/Sv/nyheter/2018/Pages/Nu-startar-Vattenveckan-2018.aspx

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.